förlåt men jag orkar inte ta fram yahoo, datorn är för seg. jag ska skicka det här till mejlen egentligen så att jag kan skriva ut det i skolan men jag orkar inte, bloggen var redan uppe och det kändes lättast helt enkelt. ni förstår säkert? tack för

Slaget på Brunkeberg - Första Frihetskriget 1471
Det första frihetskriget, slaget på Brunkebergsåsen i Stockholm utkämpades den 10 oktober 1471. Det var den svenska riksföreståndaren Sten Sture den äldre och hans trupper om ville få bort Sverige från Kalmarunionen. Sten Sture den äldre stred mot danska kungen, Kristian I. Danskarna var uniounsvänliga och ville behålla unionen. Svenskarna vann slaget vid Brunkeberg. Träskulpturen i Storkyrkan i Stockholm föreställer slaget, St Göran och draken.

Andra Frihetskriget 1519-1520
Den danske kungen Kristian II utrustade en stor här 1519 och begav sig iväg till Sverige. I Sverige besegrade danskarna den svenska hären och den svenska riksföreståndaren Sten Sture den yngre vid Åsunden. Sten Sture den yngre dog i slaget. De danska soldaterna hade nu vägen öppen till Stockholm men staden försvarades av Sten Sture den yngres änka Kristina Gyllenstierna till den 5 september 1519. Stockholm intogs sedan av danskarna och den danska kungen Kristian II blev svensk kung 1520.

Stockholms blodbad 4 november 1520
I november 1520 kröntes Kristian II till svensk kung i Storkyrkan. Det var fest i tre dagar och på den tredje dagen låstes portarna till slottet. Det inbjudna var adelsmän, biskopar och borgare. De anklagades för att ha stridit mot danskarna i kriget och för kätteri. De anklagade dömdes till döden av en domstol och fördes ut på Stortorgetoch avrättade, de högre samhällsklasserna halshöggs och de lägre hängdes. Ungefär 100 personer avrättades och gränderna färgades rött av blod. Liken och Sten Sture den yngres lik fördes upp till Katarina Kyrka på Södermalm. Det ska enligt legenden vila en förbannelse över kyrkan. Kyrkan har brunnit vid ett flertal gånger och detta sägs vara på grund av förbannelsen.

Den danske kungen Kristian II satt på tronen i Sverige i tre år. Under denna tid samlade en man vid namn Gustav Vasa en arme av soldater och fartyg för att återevrövra Stockholm. Detta lyckades och Gustav Vasa rider in i Stockholm som svensk kung den 6 juni 1523 och då är den svenska medeltiden slut. Gustav Vasas intåg i Stockholm den 6 juni 1523 är en av orsakerna till att vi firar nationaldag i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0